Proiectul Sexi Velovesta

Proiectul Sexi Velovesta își propune să redea bicicliștilor bucuria de a pedala în siguranță, în serile de vară, cînd polițiștii sunt la panda hotărâți să amendeze bikeri fără vestă reflectorizantă. Sigur că, proiectul Sexi Velovesta, își propune și să ofere un plus de siguranță în trafic, bikerilor, care circulă prin zonele slab luminate și care sunt foarte greu de văzut de șoferii grăbiți, imprudenți, nervoși și cu parbrizurile murdare. Cum facem asta?

Nu trebuie neaprărat să fii biker ca să înțelegi. Este sufient să privești cu atenție îndârjirea cu care bikerii refuză să poarte vesta reflectorizantă, chiar dacă există o obligație legală în acest sens. Oameni, altfel cu o atitudine civică exemplară, își asumă riscul unei amenzi, sau, mai grav, al unui accident rutier, refuzând să poarte vesta reflectorizantă după lăsarea serii. Când vezi asta automat se nasc două întrebări:

Ori este ceva în neregulă cu bikerii.

Ori este ceva in neregulă cu vestele.

Iar bikerii, știm cu toții, sunt niște oamenii de mare calitate. Fac sport, sunt ecologiști, oameni de echipă, și, mai mult de atât, sunt bikeri!

Așadar ce este în neregulă cu actualele veste?

Pe bune? Sunt jenante! Sunt aceleași veste cu cele pe care le poartă comunitarii, cei de spații verzi, cei de la serviciile de ecologizare, șoferii de tir când fac pana la camion, și tractoriștii când conduc neînmatriculate. Tu, ai purta așa ceva?

N-ai ce face, zice unul, că alea sunt singurele omologate.

Măisă fie!

Așa că am decis să verific acest lucru.

Art. 8/ r) Hotărârea nr. 965/2016 zice că, este interzis, bikerilor, să circule în interiorul localităţilor în care nu funcţionează efficient iluminatul public, precum şi în afara localităţilor fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de lalăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă;

Adică nu vestă de tractorist, nu costum de comunitar, ci îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante.

Asta înseamnă că sexi velovesta poate fi, dacă nu sexi cum ne dorim noi măcar decentă, agreabilă, purtabilă de bikerii care acum riscă accidente și amenzi doar din jena de a purta vesta de tip uniform sovietică.

Cum vom face asta?

Prin prioectul nostru vom realiza, veste, tricouri, hanorace, rucsacuri,și tot ceea ce bikerii vor cere, cu smailifeis, pisici, floricele cătei,chitări, motoare, mingi, mesaje haioase, citate celebre, numele

bikerilor, numele cluburilor, toate cu elemente fluorescent-reflectorizante. În felul acesta bikerii vor fi și în siguranță dar și bucuroși să dea o pedală cu noul lor tricou la modă.

Dacă am spune că proiectul sexi velovesta salvează vieți ar fi prea mult. Dacă am spune că salvează de amenzi ar fi ciudat. Dacă am pretinde că vom contribui la un trafic un pic mai bun în București și

marile orașe ar fi exagerat. Dar, să spunem că redăm demnitatea bikerilor, scutindu-i de jena de a purta uniforma tristuță pe care o auacum la dispozie, cred că ar fi suficent de potrivit.