Jurnal Guerrilla Camp VI

Am scris în ultimele jurnale foarte puțin despre oamenii din Camp. Asta pentru că i-am lăsat să se prezinte. Să spună cine sunt si de ce au venit aici. Care le e ideea, de ce cred in ea si de ce sunt convinși că fac bine pornind pe drumul ăsta.

Sunt în fața primului bilanț. Au trecut 6 săptămâni. Ce potriveală cu 6 ăsta – 6, bilanț. Mă rog. Ce au făcut oamenii ăștia în tot acest timp. Foarte pe scurt:

– cei care nu aveau formă de organizare juridică sunt pe cale să își înființeze întreprinderea ( nume alese, acte depuse, în așteptarea eliberării CUI-ului ).

– cei care aveau întreprinderile au făcut modificari – de sediu social, de obiecte de activitate, contracte, NDA, chestii, socoteli.

Toate demersurile astea “mănâncă” timp. Mult. Unii poate știți, alții poate vă imaginați, cei mai mulți însă probabil veți spune, așa si? În principiu ăsta e primul pas după ce ai ideea, te-ai găndit ce și cum; trebuie să exiști într-un cadrul legal. E adevărat că la noi e complicat tot acest proces, dar “this is it”.

Mai departe. Punctele în care se află cei 15 sunt diferite. Ideile sunt foarte diferite și cer abordări pe măsură. Trăim însă într-un moment în care imaginea e determinantă. Imaginea construită frumos și sănătos de la început va spune foarte mult si multe despre tine. Așa că i-am introdus în discuție pe prietenii de la BrandNew Agency si Propaganda. Care ce fac? Care se ocupă de partea de branding a fiecărui business in parte. O fi greu? Vă spun eu că e greu, pentru că nu au la dispoziție decât 4 săptămâni, atât cât ține luna August. Ori asta înseamnă muncă pe brânci. De ce doar atât? Pentru că pe 3 Septembrie oamenii ăștia si business-urile lor trebuie sa plece intr-un concurs.

Și mai departe. Ce au mai făcut? Au mai început să-și pună la punct un business plan, de start up. E punctul de pornire. Și lucrează săptămână dupa săptămână la acest “amănunt” până-l vor aduce la forma aproape perfectă.

Cam asta au făcut în cele 6 săptămâni. Unii sunt în Camp toată ziua. Am vreo 5-6 in minte. Alții vin după amiază și stau până seara târziu. Așa am început să îi testăm. În etapa asta le “încercăm” abilitățile in spațiul SoMe. Și avem un clasament ( de moment ), bazat pe voturile pe care au reușit să le “adune”.

 1. LiveCare – Elena Ovreiu. În afara ideii – generoasă și ambițioasă, o pălărie mare, greu de dus, Elena joacă bine cartea “socializării virtuale”. Atentă la imagine, amănunte, știe să atragă atenția. Până acum e liderul clasamentului, detașat.
 2. Vagonut – Bianca Savu. Numele viitoarei rulote mă face mereu să râd, Vagonuț mmm? Da. Ne-a adus niște biscuiți si niste sandwich-uri ( VEGANE ) pfuuu. Probabil dacă n-aș fi știut că le-a adus ea, aș fi întrebat de unde sunt ca să pot să îmi mai iau. E arhitectă, construiește riguros.
 3. AlterEgo – Cip și Ovidiu. Știți că mereu, in orice grup, există unul/unii, care dau tonul, creează energia? Ei sunt aici in Camp acei oameni pozitivi, plini de viață. Au un produs fain, bun pentru oricine lucrează cu date personale.
 4. Agricloud – Marcel Ionescu. Mi-a plăcut ideea si omul. Ideea pentru că mereu am crezut în agricultură, mai ales in cea făcută cum trebuie, cu plan, cu scop si omul pentru că se reinventează. Omul din spatele ideii Agricloud e la un al, poate o sa va spuna el intr-o zi, nu știu câtelea început.
 5. SWIP – Andrei Voicu. Generația de după ’90, de acolo e Andrei. Nu știe cum era înainte decât din povești. E dintre cei care au învățat “pe afară” și vine să îi ajute pe cei care vor să-și mai reducă cheltuielile alea “fixe pe la utilități”. Poate vom reuși să înțelegerm din nou ce înseamnă să fim buni vecini ;-).
 6. Re-Cycled. Marius Cosmin Ciobanu. E din aceeași generație cu Andrei. E dintre ăștia tineri cărora le place să facă ceva bun din ce aruncăm. Așa că a construit o serie de proiecte, interconectate, sub emblema “Re-cycled”. Adună plastic, îl toacă, îl transformă in obiecte mici, mari, multe. Produce ceva din ce nu ne mai trebuie. Bun.
 7. Visage Cloud – Bogdan Bocșe. Bun, o să mă învolburez puțin pentru că îmi place tare ideea. De ce? Pentru că ne poate scăpa de un milion de mici probleme care țin de amănunte in viată. Merg până la bancă, de exemplu, n-am buletinu’ și totuși reușesc să-mi rezolv problema, ha! Okey, nu o să ajungem în lumea distopică in care terminatorii lui James Cameron ne căsăpesc pe toți – mai e mult până acolo.
 8. Rareș Manolache – TeenTank. Am ajuns și la generația pe care nu o înțelege nimeni. Nici părintii lor măcar nu prea reușesc. Nu vor să facă nimic. Serios? Ba uite că vor. Mai mult, știu foarte bine ce vor, cum vor, când vor. De ce nu îi întelege nimeni? Simplu. Pentru că toți știu că trebuie să se schimbe “după ei” nu să ii schimbe. Și schimbarea e grea…
 9. HireUp – Mihaela Nedelcu. Vrei să angajezi pe cineva. Așa. Ce faci? Păi întrebi pe cineva, prima dată, după care dai un anunț. Și dacă le combini intr-un întreg – cine imi dă recomandarea “angajabilă” primește o recompensă. Cam atât de simplu ar fi. Când știi ce vrei, trebuie să meargă.
 10. Fashion Mobile Store – Anca și Vlad. Încă nu au numele viitorului magazin și al brandului de haine. Dar au un plan. Bine pus la punct și urmat cu rigurozitate. Absolvenți de economie – plan, implementare, rezultate. E un tip de echipă pe care n-am mai întâlnit-o de mult timp. De obicei o vedeam pe la medicii stomatologi, familie, cabinet, business.
 11. Punct pe i. Răzvan si Adeline. Deci cu ce ne ocupăm? Ne ocupăm cu producerea de timp si reducerea stresului, nervilor. Adică mai pe scurt așa, ai nevoie de un contract, n-ai timp, pentru că n-ai timp, să te duci pe la avocat, notar. Se rezolvă cu o aplicație. Asta a fost descrierea pe scurt. Vor spune ei mai multe când va fi momentul.
 12. Gentelmen’s Work – Radu Bucur. Pasiune, design, imaginație, muncă. Cam de astea e nevoie pentru a scoate obiecte atât de speciale de iluminat. Nu le-am spus corpuri de iluminat pentru că pe alea le găsești la magazinele specializate. Sunt obiecte de design care te fac să te simți bine doar uitându-te la ele.
 13. MamaHUB – Oana, Ioana si Andra. O să vă spun că inițial nu am înțeles foarte bine ideea afacerii. Nefiind ancorat în realitatea dată de coordonatele soț/soție, copil, timp liber dar mi-au explicat ele cu energie si entuziasm. Și am priceput în final că e de bine. E de bine pentru cele multe care au această problemă zilnic ;-). Și cu ocazia asta avem si 3 COPII în Camp :-))
 14. Ovidiu Cernat – e domnul care vrea să ne ajute să avem aerul mai curat. Și încearcă să facă asta într-un mod cât se poate de simplu. Ideea lui, bravo. Sunt convins că o să iasă așa cum trebuie această întreprindere – pentru că avem nevoie de aer curat. Numele viitorului brand e în căutări. Până pe 3 Septembrie îl va avea cu siguranță.
 15. Gastroteca – Iuliu Boia. La întâlnirea cu cei 32 am avut o surpriză. Inginerul care vrea să facă bine celor care nu se prea pricep în bucătărie. Hmm. O ști el ceva. A trecut pentru că ne-a plăcut rigurozitatea lui inginerească. La prima întâlnire din Camp, a doua surpriză – e soțul Oanei, una dintre cele 3 mame de la MamaHUB. Mamă, asta da familie întreprinzătoare – mama, tata si copilul din Camp.

Gata, cam asta a fost retrospectiva celor 6 săptămâni. I-am văzut pe toți, împreună – de mai multe ori, și în parte de câteva ori. Îmi plac toți, pentru spirit si energie. Pentru determinare si pentru faptul că au încredere în ei îi apreciez.

De pe 15 August Sorin e în vacanță, așa că în următoarele 3 săptămâni nu îi veți mai auzi pe radio însă avem podcasturile tuturor emisiunilor și dacă vi se face cumva de o re-auzire îi găsiți pe guerrillacamp.ro.

Pe 3 Septembrie vă veți reîntâlni cu ei și toată echipa Camp-ului in formă, gata de concurs, pentru că…

 

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău