SPINU OANA SANDA
Delta Domes
Delta Domes
Primul glamping din Delta Dunarii

Suntem Sanda și Dan, inițiatorii ideii Delta Domes. Nouă ne place turismul lejer, fără etichete și fără grija hainelor pe care le vom purta la cină. Ne place să stăm la cort sau într-un loc cu “o baie normală și un dus cât de cât”, și să descoperim locurile pentru ce au ele de oferit. Ideal e ca dimineața să ne putem bea cafeaua într-un peisaj frumos, la care să putem visa apoi când vom fi la birou și vom simți mirosul cafelei de lângă tastatură.

Cu toate astea, cu cât ne-am îndepărtat de anii studenției, am început să apreciem tot mai mult confortul dat de un pat comod, de un somn bun și de o baie relaxantă. Iar ca să ai asta în vacanță trebuie fie să ieși puțin din natură și să optezi pentru o cameră de hotel, fie să plătești ceva mai mult pentru o locație care să integreze în design și peisajul la care visezi de când ai văzut pozele alea mișto de pe net și te-ai hotărât să mergi acolo.

Așa am ajuns noi să descoperim ideea de glamping, adică acea combinație între statul la cort, în natură, și confortul dat de o cameră de hotel.

La locație nu a trebuit să ne gândim prea mult. Dan e din Tulcea și a avut ocazia să-și petreacă vacanțele la bunici, într-un sat la malul Deltei Dunării. Acolo este și Delta Domes. Locația e perfectă pentru că spre deosebire de alte zone din deltă, aici poți ajunge ușor cu mașina, fără să fie nevoie să iei neapărat bacul sau să pierzi o zi pe drum și să depinzi de programul navelor de pasageri. Peisajul în schimb concurează cu oricare altă zonă din deltă, ba chiar avem avantajul unui areal mai înalt care face ca panorama asupra bălții să fie într-adevăr unică.

Și pentru că delta este frumoasă și iarna, ne-am gândit că în glamping-ul nostru corturile trebuie să fie și ceva mai rezistente, ca sa poți veni aici pe orice fel de vreme. De aceea ele au forma de dom, structură metalică și sunt acoperite cu materiale impermeabile rezistente. Iar o treime din suprafața lor este ocupată de o fereastră panoramică care pune în valoare priveliștea de care să te bucuri atunci când nu ești la pescuit, la plimbare cu barca, cu bicicleta sau în căutare de pelicani și nuferi.

Dar cel mai mare avantaj al domurilor este faptul că pentru o unitate de cazare, impactul lor asupra mediului este minim, atat prin aspect, prin tipul construcției cât și prin soluțiile găsite pentru asigurarea utilităților.

Da, este important să avem grijă de locul acesta drag nouă și să dăm grija asta mai departe. Turismul în Deltă este în creștere (conform INS cu 77% în 2018), însă dacă privim mai departe de dimensiunea economică, turismul poate însemna și un mare deserviciu adus naturii. Tocmai de aceea soluția noastră pentru cazare, domurile care să folosească energii regenerabile, urmărește și să inducă o nouă perspectivă asupra vacanțelor, una care să ajute turiștii să conștientizeze că grija lor este vitală, la fel cum este vitală și grija celor care pun la dispoziție servicii turistice.

Ne bucurăm să fim în Guerrilla Camp pentru că așa avem șansa să materializam ideea Delta Domes în cea mai bună formă. Așa că stay tuned și țineți-ne pumnii!

Ne-am pus pe treabă!

 

Facebook: https://www.facebook.com/Danube-Delta-Domes-106937847410206/