Cristian Andrei Mircea Stanescu
Kane
Kane

Februarie 2018 – Bucuresti. Dupa o zi de lucru ca toate celelalte ma plimb spre casa de la birou si decid sa fac o plimbare in loc sa iau metroul. Dupa multe zile innorate in sfarsit am din nou parte de un cer senin si un sfarsit de zi mai placut. Ma plimb pe langa Dambovita de la Izvor spre Piata Unirii. Ca de obicei muzica in urechi si stoluri de ganduri care danseaza pe melodiile mele preferate. Scandalul Facebook-Cambridge Analytica e in plina desfasurare, i-a explodat domnului Zuckerberg in mana si e stirea momentului. Cum sa nu fie si principalul meu gand?

Dansul gandurilor continua, dar balerinul principal se impiedica si cade. Ce s-a intamplat? O intrebare a sarit printre gandurile mele: “Pana la urma de unde stiu eu exact la cine ajung si de cine sunt detinute datele mele? Cui apartin datele mele personale?”. Stai asa! Datele MELE nu-mi apartin mie? Nu eu le detin? Teoretic, semantic si logic, raspunsul e DA. Dar practic? Sunt in fata unui paradox si muzica din urechi parca a amutit, acoperita de surprinderea mea in a realiza ceva ce e, cum spunea mama, e “la mintea cocosului”.

Si uite asa incepe un nou dans, noi ganduri si o idee ia nastere…0

Lucrurile cum sunt azi nu sunt deloc ok. Firme intregi trag profit din datele mele si eu nu am cum sa opresc acest proces, doar, eventual, stergandu-mi toate conturile pe diversele site-uri. Dar pot face asta? Da, dar si eu pierd prin acest proces de stergere. Cum ar fi sa existe o retea de socializare unde sa pot fi in contact cu prietenii mei, sa pot sa ma informez si sa informez alti oameni si in acelasi timp sa fiu linistit in privinta datelor mele, stiind ca sunt securizate, protejate si date doar oamenilor si firmelor carora le dau eu aprobare? Mh, nu suna rau. Si ce ar fi daca as fi remunerat, avand in vedere ca datele mele sunt folosite la randul lor pentru a genera profit pe urma acestora? Mh, suna din ce in ce mai bine!

Offf, dar de ce nu exista asa ceva? Ce pacat… Hei, dar eu sunt programator de meserie, poate realizez eu ceva de genul asta? Oare se poate realiza? De ce nu de fapt?

Trec lunile, ideea devine proiect, proiectul se transforma in mici bucati de cod pentru a experimenta diverse solutii, apare Goliath, asa am botezat serverul meu de test pentru experimentele respective si pentru baza de date prototip.

Inceput de septembrie, ideea e deja mai concreta, povestesc intr-o seara despre ea si mi se spune: “De ce nu te inscrii la Guerrilla Camp 2.0 cu ideea asta?”.

Restul e deja istorie.

Web: http://iamkane.network

Facebook: https://www.facebook.com/socialkane